Discover the Good Life in Our Community

KILAB – næringsetablering i Nannestad – en del av Gardermoregionen

Skrevet av: Iselinn Næss
Dato: 20. september 2024
Kommune: Nannestad

 

I 2021 mens koronapandemien herjet var tiden inne for å skaffe seg større og bedre lokaler for det norske firmaet KILAB. I stedet for å finne eksisterende lokaler fikk de muligheten til å bygge et bygg som passet for deres produksjon og leveranse. Dette næringsbygget ble etablert i Nannestad kommune. Ordfører Christian Bendz er opptatt av næringsetablering i kommunen og ønsket å lære mer om hvordan det var å etablere seg i Nannestad, og å høre om hvordan det går med den lokale bedriften Kilab. Så han dro ut på besøk til dem. Dag Indredavik fra Kilab tok i mot ordføreren og viste han rundt og svarte på spørsmål.

 

Hvorfor flyttet dere Kilab til Nannestad spør Christian Bendz?

Vi kunne i utgangspunktet vært hvor som helst, men her fikk vi en tomt som passet til en liten/mellomstor bedrift til en fornuftig pris og som passet oss. Timingen var god. Vi var ved et punkt hvor vi enten måtte forlenge der vi var eller kjøpe og bygge. Det var litt tilfeldig, men fikk opp reklamen for Gardermoen vest næringspark. Grunnen til at vi bygde i Nannestad var denne muligheten vi fikk med denne tomten som gjorde det mulig å få bygd god nok lagerkapasitet, kontorer finner du overalt, men lagerkapasitet er vanskeligere – Nannestad hadde svaret, forteller daglig leder Dag Indredavik.

Kilab driver med utvikling og salg av laboratorieinnredning og avtrekkskap. Og siden firmaet startet opp i 1988, har de gått fra en beskjeden omsetning i oppstarten til sakte, men sikker vekst. Og i dag er de Norges største leverandør innen sitt felt.

Foto: Iselinn Næss, Nannestad kommune.

Har dere tatt høyde for å kunne bygge ut mer her?

Da skal vi øke mye. Vi har bygget 7 meter i høyden på lageret og vi jobber etter just-in-time-prinsippet og har kun lager på det vi trenger. Vi har egne montører som tar med deler ut selv fra lageret, men om problemstillingen med å bygge ut fordi vi vokser såpass mye kommer, så skal vi nok finne løsninger, sier Dag med et smil.

 

Hvordan går det?

Det er et snevert marked vi er i, lab er nisje, men forskning, utvikling og innovasjon er fremtiden for oss og vi tror markedet vil vokse. Så vi må være flinke og følge med og dermed tror jeg vi har mulighet for å utvikle oss.

Dag forteller at de var litt skeptiske da de flyttet til Nannestad. Selv om Moreppen området virker øde, så er det egentlig veldig sentralt og med nærhet til flyplassen. Flere av de ansatte i Kilab bor også i Gardermoregionen og arbeidssted i Nannestad fungerer bra for de ansatte. Vi trives veldig bra her og det er en behagelig vei til og fra jobb for oss som bor her.

 

Hvordan var det å etablere seg i kommunen og samarbeidet med kommunes administrasjon for å få bygget ferdig?

Vi hadde med oss en byggherre og samarbeidet med Nannestad kommunes byggesaksavdeling gikk på skinner. Behandling av byggesaken og hele prosessen gikk smertefritt, forteller Dag.

Kilab bruker en lokal leverandør, Trekling som også holder til i Nannestad kommune, som leverer materialer til Kilab. Ordfører Christian Bendz sier at «det er musikk i mine ører at dere bruker andre lokale leverandører

Foto: Iselinn Næss, Nannestad kommune.

Det er viktig for meg som ordfører å være ute og treffe næringslivet. Dette besøket hos Kilab har vært både lærerikt og inspirerende. Jeg mener at det å få næringslivet hit og tilrettelegge forholdene for næringsaktivitet er noe av den viktigste jobben vi gjør som kommune. Veksten vår tilsier at vi også må ha vekst i næringsdrivende slik at vi kan utvikle regionen sammen og skape arbeidsplasser og tilbud av tjenester og samarbeid i hele gardermoregionen. I den nye kommuneplanen til Nannestad kommune er det lagt inn mange nye næringsområder her i kommunen. Jeg håper det skaper et stort og interessant nedslagsfelt for flere som ønsker å etablere sin næring akkurat her hos oss, avslutter ordføreren.

Hva leter du etter?