Discover the Good Life in Our Community

Arbeidsstasjonen på Lie får én million i støtte fra Sparebankstiftelsen DNB

Skrevet av: Tilrettelagt Omsorg og Marianita Hustveit
Dato: 10. desember 2024
Kommune: Ullensaker

Arbeidsstasjonen på Lie, et initiativ fra Tilrettelagt Omsorg, starter det nye året med en viktig milepæl: én million kroner i støttemidler fra Sparebankstiftelsen DNB. Denne generøse støtten skal brukes til innkjøp av verktøy til fellesverkstedet på Lie. Et sted hvor mennesker som har falt utenfor arbeidslivet kan få arbeidstrening, oppleve mestring og bidra til lokalsamfunnet.

 

Et fellesskap for mestring og arbeidsglede
Tilrettelagt Omsorg har nylig overtatt en nedlagt bensinstasjon på Liekrysset nord for Jessheim, som nå blir verksted for arbeidsstasjonen. Arbeidsstasjonen er mer enn bare et verksted. Den er et fellesskap som fremmer livsglede og håp for dem som trenger det mest. Stasjonen er en trygg arena der deltakere kan bryte negative mønstre og bygge opp selvfølelse gjennom arbeid og samarbeid. Målet er å skape en plattform for å redusere utenforskap og bidra til bedre folkehelse.

Chris Aanvik, en av prosjektets ildsjeler, beskriver visjonen:
– Arbeidsstasjonen skal være et sted der folk opplever mestring og arbeidsglede. Vi samarbeider med kommunen og lokale aktører for å gi flere mennesker muligheten til å delta i meningsfylte aktiviteter.


Avbildet: Chris Aanvik, daglig leder i Tilrettelagt Omsorg gledes over lokalet i spennende utvikling. Foto: Innovasjon Gardermoen

 

Seniorrådgiver i Sparebankstiftelsen DNB, Ane Marte Ringstad, forklarer hvorfor slike initiativer er viktige:
– Vi mener at å være i arbeid er en av de viktigste inkluderingsarenaene i samfunnet. At unge får føle på mestringsfølelse og arbeidsglede kan være med på å redusere utenforskap, samtidig som man tilegner seg praktiske ferdigheter de får bruk for senere i livet.

Sykkelverksted som bygger broer
Et av de første tilbudene ved Arbeidsstasjonen er et sykkelverksted, der deltakerne kan reparere sykler og tilby tjenester til lokalbefolkningen. Dette initiativet gir ikke bare praktisk arbeidstrening, men skaper også tilhørighet og styrker båndene mellom stasjonen og nærmiljøet.

Anders, som er involvert i planleggingen sier:
– Sykkelverkstedet er en fantastisk måte for deltakerne å lære nye ferdigheter på. Samtidig gir det oss muligheten til å bidra med noe verdifullt til lokalsamfunnet.

I tillegg til reparasjon av sykler, planlegger sykkelverkstedet å utvide med utleie og organisering av turer i nærområdet. Dette åpner for enda flere måter å koble mennesker, miljø og aktivitet sammen.

 

 Hunden, Larsen koser seg med eieren Chris på verkstedet. Her med strøkasser laget på stasjonen. Foto: Innovasjon Gardermoen

 

Kreativitet i fokus: Bokhyllen Lars
Arbeidsstasjonen legger også til rette for produksjon av bokhyllen Lars, designet av møbeldesigner Patrick Grung. Hyllen er laget av kortreist furu og oppkalt etter en tidligere møbelsnekker fra rusomsorgen. Gjennom arbeidet med Lars får deltakerne oppleve mestring ved å skape noe med varig verdi.

Patrick Grung beskriver hyllens betydning:
– Lars er mer enn bare et møbel. Det er et symbol på hvordan kreativitet og håndverk kan gi mennesker en ny start i livet.

Produksjonen av Lars er ikke bare en aktivitet, men en mulighet for Arbeidsstasjonen til å synliggjøre verdien av lokalt samarbeid og miljøvennlig håndverk.

Broer til næringslivet
Arbeidsstasjonen jobber tett med både frivillige organisasjoner og næringslivet. Gjennom dette samarbeidet kan de tilby tjenester som flyttehjelp, avfallshåndtering og spesialtilpassede oppdrag for lokale bedrifter. Denne tilnærmingen gjør stasjonen til en viktig ressurs, både for lokalsamfunnet og næringslivet.


Chris viser frem traktoren som benyttes til blant annet snømåking ute hos kunder. Foto: Innovasjon Gardermoen

 

Chris forklarer:
– Vi ønsker å vise næringslivet at Arbeidsstasjonen kan være en verdifull partner. Gjennom arbeidstrening og tjenester kan vi bidra med både arbeidskraft og samfunnsansvar.

Ved å tilby tjenester som er relevante for bedrifter, som effektiv avfallshåndtering og flyttetjenester, skaper Arbeidsstasjonen en bro mellom sosialt arbeid og næringslivets behov.

En investering i mennesker og lokalsamfunnet
Arbeidsstasjonen på Lie er et strålende eksempel på hvordan målrettede tiltak kan skape positive ringvirkninger. Sparebankstiftelsen DNBs støtte muliggjør et prosjekt som både investerer i enkeltmennesker og styrker lokalsamfunnet. Dette er et sted hvor deltakerne ikke bare får arbeidstrening, men også muligheten til å oppleve fellesskap, mestring og arbeidsglede.

Siden oppstarten i 2023 har Arbeidsstasjonen jobbet for å bli en arena for inkludering og utvikling. Med tjenester som tilpasser seg både enkeltpersoner og bedrifters behov, legger de grunnlaget for et mer inkluderende lokalsamfunn. Enten det handler om å reparere en sykkel, bygge en bokhylle eller hjelpe med flytting, er Arbeidsstasjonen et sted der små bidrag fører til store endringer.

Gjennom samarbeid med lokalt næringsliv og frivillige organisasjoner bygger Arbeidsstasjonen broer som styrker hele regionen. Det neste året blir spennende for både deltakere og støttespillere – og ikke minst for alle som ser verdien i å investere i mennesker.


Tilrettelagt Omsorg har nylig tatt over den nedlagte Circle K-stasjonen på Liekrysset nord for Jessheim. Foto: Innovasjon Gardermoen.

Hva leter du etter?