Discover the Good Life in Our Community

GreenLab Nes – En symbiosepark for fremtidens verdikjeder

Skrevet av: Elin Brede Kristiansen
Dato: 14. oktober 2024
Kommune: Nes

Ett av Nes kommune sitt initiativ til det grønne skifte har medført etablering av GreenLab Nes. GreenLab Nes AS ligger på Esval Miljøpark – midt i en av Norges største landbrukskommune.

Mange lurer på navnet GreenLab og daglig leder i GreenLab gir oss følgende svar på spørsmålet: Nes kommune deltok i et Interreg prosjekt sammen med våre danske venner i Skive. Prosjektet hadde som formål å etablere industrielle symbioseparker i Skandinavia. Det var allerede etablert en symbiosepark i Skive, GreenLab Skive. Det var derfor naturlig for Nes kommune og navngi vår satsning etter samme prinsipp.

-Strøm og energiformer preger utviklingen og symbioseverdiene hos GreenLab Skive, i Nes kartlegger vi hvilke ressurser vi har tilgjengelig i regionen for å bygge vår symbiosepark, sier Ronny Langset.

 

Ronny Langset, daglig leder GreenLab. Foto: privat

Hvordan jobber GreenLab Nes?

Fremtiden viser at vi skal dekke flere behov innenfor «food, feed and fuel». GreenLab jobber ut ifra tilgjengelige lokale ressurser. Det betyr nødvendigvis ikke at det skal lages mat, fór eller drivstoff, men vil gjennom ny grønn teknologi fremme nye produkter som igjen bidrar til bedre utnyttelse av for eksempel jord- og skogbruk. GreenLab følger trender og utvikling, FOU, og bidrar inn i dette arbeidet både på nasjonalt og på internasjonalt nivå.

Vi trenger mer karbon i jorda. Jordsmonnet i Nes og i flere kommuner er veldig leirholdig, for å fremme vekst trengs blant annet mer karbon.  Biokull kan være en løsning. Biokull er «trekull» produsert fra biomasse med formål til å lagre karbon og forbedre jordsmonnet. Ronny snakker videre om flere positive egenskaper ved bruk av biokull.

Fremtidens industri vil utnytte ressurser fra avfall i sin produksjon, og fossil energi må erstattes av fornybare energikilder.

 

Fra venstre: Styremedlem Stine Bendigtsen, daglig leder Ronny Langset, styremedlem Frank Sagvik og styreleder Heidi Alvestrand. 
Foto: Nes Kommune

 

All produksjon trenger strøm!

GreenLab Nes sammen med Akershus Energi har på bestilling fra Nes kommune levert en mulighetsstudie som kartlegger kapasiteten på nettet og hvilke planer som foreligger i regionen, dette i tråd med ønsket næringsutvikling.

-Et viktig virkemiddel for å realisere det grønne skiftet er sirkulær økonomi. Fremtidens industri vil måtte utnytte ressurser fra avfall i sin produksjon i større grad enn den tradisjonelle og fossil energi må erstattes av fornybare energikilder, sier Ronny Langset

Fornybar energi innebærer blant annet bedre utnyttelse av vann, vind, sol og andre energibærere som for eksempel biogass, metanol og kanskje hydrogen. Og på lengre sikt kjernekraft. Det foregår i dag diskusjoner i flere miljøer rundt bruk av fornybare energikilder.

-Det er viktig for kommende generasjoner at vi har tatt disse diskusjonene og utredet alle mulighetene, sier Ronny Langset.

Utdannelse innen grønn omstilling – Grønne kompetencer til et grønt arbejdsmarked

GreenLab Nes sammen med Viken Fagskole, Skive College og regionen Midt Jylland har i et Interreg-prosjekt startet arbeidet med å kartlegge behovet for faglig utdannelse innen grønn omstilling.

-Vi håper at dette arbeidet resulterer i et utdanningsløp i Norge i løpet av kort tid, følg gjerne dette arbeidet på Linkedln sier Ronny Langset.

Fra Summit Conferansen i Skive, daglig leder Ronny Langset deltok i paneldebatten. Foto: Nes Kommune

Hva leter du etter?